Witamy!

Piekarnia - Cukiernia "U Brzęczka"
Dowiedz się więcej

Polecane wyroby



Wyroby cukiernicze i lody

Ciasta drożdżowe

1drozdzowe ciasta

Ciasto drożdżowe to ciasto, w którym zastosowano biologiczne metody spulchniania, wykorzystując właściwości drożdży piekarniczych. W porównaniu do innych rodzajów ciast, podstawowe ciasto drożdżowe nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami jest mąka oraz płyn.

Ciasto drożdżowe jest podstawą do wyrobu zarówno potraw słodkich jak i wytrawnych, takich jak: BABY DROŻDŻOWE (np. baba wielkanocna), CIASTA I CIASTKA Z OWOCAMI I MAKIEM (np. kołocz śląski, strucle), PĄCZKI Z MARMOLADĄ, BITĄ ŚMIETANĄ, NADZIENIEM RÓŻANYM, SŁODKIE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (np. buchty, drożdżówki), PYZY DROŻDŻOWE oraz PASZTECIKI.

Smacznego :)

Polecamy książkę:
"Legenda o chlebie"
legenda o chlebie sckil top produkt stprp firma rodzinna