Witamy!

Piekarnia - Cukiernia "U Brzęczka"
Dowiedz się więcej

Polecane wyroby



Wyroby półcukiernicze

Rogaliki

1rogale

Rogal świętomarciński – najpopularniejszy wśród rogali, z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu oraz większości powiatów województwa wielkopolskiego z okazji dnia św. Marcina – 11 listopada.

Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.

Rogale wykouje się z ciasta półfrancuskiego. Nadzienie wyrabiane jest z białego maku, z dodatkiem takich produktów, jak: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy. Sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (pomiędzy poszczególnymi warstwami ciasta oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami.

Smacznego :)

Polecamy książkę:
"Legenda o chlebie"
legenda o chlebie sckil top produkt stprp firma rodzinna