Witamy!

Piekarnia - Cukiernia "U Brzęczka"
Dowiedz się więcej

Polecane wyroby



Wyroby półcukiernicze

Strucle

1strucle

Strucla z makiem to ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej.

Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś "dziewczyny tarły mak na Wigilię aby rychło wyjść za mąż". W tradycji chrześcijańskiej mak – roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem urodzaju i płodności oraz spokojnego snu.

Smacznego :)

Polecamy książkę:
"Legenda o chlebie"
legenda o chlebie sckil top produkt stprp firma rodzinna